Sezon boyu süren verimlilik: Karizma F1
05/06/20202019’da pazara sunulan Karizma F1, meyve kalitesi ve yüksek verimliliği ile kısa sürede patlıcan üreticilerinin tercih ettiği çeşit haline geldi. Dar yaprak ayası ve kısa boğum araları sayesinde sera içinde etkili bir hava sirkülasyonuna izin veren Karizma F1 patlıcan çeşidi, bu sayede hem yüksek verim hem de hastalıklara karşı direnç sergiliyor.
Sebze tohumculuğunda dünyanın önde gelen firması Vilmorin’in yeni patlıcan çeşidi Karizma F1, uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmaları ve yapılan değerlendirmeler sonucunda ticari olarak çiftçilere sunulmuş ve kışlık üretime uygun bir çeşittir. Üreticilerle ilk olarak 2019 yılında buluşan Karizma F1, özellikle patlıcan üretim seralarıyla öne çıkan Antalya’nın Kumluca ilçesinde kısa sürede tesislerin aranan çeşidi haline geldi.
Pazar değeri yüksek meyveler
Güçlü, kompakt ve dengeli bir bitki yapısına sahip olan Karizma F1’in boğum araları oldukça kısa ve yüksek verimlidir. Ayrıca yaprak ayası dar olduğu için sera içerisindeki hava sirkülasyonunun daha iyi gerçekleşmesini sağlar. Bu sayede üreticilerin pas olarak tabir ettiği Botrytis cinerea hastalığına karşı da yüksek bir dayanım gösterir. Çiçek ve meyve çürümesini de azaltan bu özelliği ile Karizma F1, pestisit müdahalesi ile de daha iyi bir koruma imkânı sağlayabilmektedir.
Tüm bu özelliklerin yanı sıra Karizma F1’in piyasadaki diğer çeşitlerden en önemli farkı ise kuşkusuz meyve kalitesidir. Silindirik, düz ve pürüzsüz bir yapısı olan meyveler, parlak ve koyu siyah renkte bir yapıya sahiptir. Sezon boyunca yüksek verim özelliği gösteren olan Karizma F1, aynı meyve kalitesi, renk ve parlaklığını da muhafaza ederek, çiftçilerin ürünlerini daha kolay ve yüksek fiyat ile satmalarını imkân tanır.
Karizma F1 çeşidinin bakımı ile ilgili öneriler;
- Bahar girişinde artan çiçek ve meyve sayısı nedeniyle, bitkinin daha dengeli ve yeterli beslenebilmesi için, gübre ve su miktarının arttırılması,
- Üreticilerimizin deli çiçek diye tabir ettiği ikinci çiçeklerin mümkün olduğunca koparılması,
- Sera üzeri gölgelemenin erken dönemde yapılması,
- Yeterli nem oranının sağlanabilmesi için sıra aralarının belirli periyotlarda düzenli olarak sulanması gerekmektedir.